Saturday, January 10, 2015

Rindu Awak 200% by Liyana Zahim

Rindu Awak 200%Rindu Awak 200% by Liyana Zahim
My rating: 5 of 5 stars

Rindu Awak 200% merupakan novel pertama daripada novelis Liyana Zahim yang I baca... but apparently not her first novel. I baca this novel pun sebab I nak watch drama adaptasi novel ne... so kena baca dulu so I can compare drama and novel.

I really like this novel.

Bertemakan kahwin paksa... but the plot being developed in a very brilliant way. I'm so glad it's not kahwin terpaksa sebab kena tangkap. I love tema kahwin paksa, but I like it better if ia terjadi sebab kena arranged by the parents.

Armel Aisya dan Zill Faezrul dijodohkan oleh parents mereka yang merupakan kawan baik. I love that in the beginning, Zahirin, Raziqah dan Iqbal planned untuk mengenalkan anak-anak mereka and made them berkenalan dulu. The decision diserahkan sepenuhnya kepada tuan punya badan. Armel's stupid decision untuk membalas dendam pada ex-boyfriend dia yang telah membuatkan perkahwinan tu berjalan lancar... However, I love the reason for Faezrul's decision to get married.

I love the development of watak Armel -- dari seorang anak yang rebel sehingga bertukar menjadi isteri yang baik. I really enjoyed reading her transition. I love her growing feeling for her husband, then at the same time towards her mother.

Perwatakan Faezrul -- he really was a perfect husband type. I suka kesetiaan dia kepada arwah tunang dia... and how he eventually setuju dengan cadangan ayah dia. I found it amusing that he always had comeback for every words yang Armel lontarkan.

Tak banyak sangat drama in this novel. Mostly straight forward. Misunderstanding pun towards the end aje yang meleret-leret. I found myself salah menilai quite a lot semasa baca novel ne. I thought the bestfriend ended up with the brother, tapi rupanya bukan. Then I thought Armel would have a tantrum when she found out about Faezrul's job. Then there's the whole fiasco about Armel's job. Serious, I tak jangka... Loved them though.

Really sad about Faezrul's father. *cries*

Really... really love the novel.

Sinopsis:

Faezrul Iqbal - Jiwa Armel Aisya jadi nanar apabila teringat nama ini. Bersifat tenang tapi bermulut celopar sungguh menjengkelkan hati Armel Aisya. Tapi, dia tak boleh banyak bunyi. Dia sendiri yang memilih lelaki itu untuk menjadi suaminya.

Ibarat minyak dengan air, mereka tak boleh bersatu. Akibatnya rumah tangga mereka tidak pernah aman! Penyudahnya Armel ke utara, Faezrul ke selatan. Namun, semakin Faezrul tidak peduli, semakin sakit hati Armel.

Misteri Faezrul yang kejap hilang kejap ada di rumah, menimbulkan tanda tanya di kepala Armel. Mustahil seorang lelaki kampung yang bekerja sebagai juruteknik mampu memiliki kereta Range Rover Evoque!

Siapa lelaki ini? Mungkinkah dia suku sakat Jula Juli Bintang Tujuh?


View all my reviews

Sunday, January 4, 2015

Kerana Terpaksa... Aku Relakan by Umie Nadzimah

Kerana Terpaksa... Aku RelakanKerana Terpaksa... Aku Relakan by Umie Nadzimah
My rating: 4 of 5 stars

Kerana Terpaksa... Aku Relakan merupakan novel ke-dua daripada penulis Umie Nadzimah (UN) yang I baca, and not sure buku penulis yang keberapa. I think yang ke-tiga... I baca novel ne selepas novel pertama beliau, "Pilihan Mama".

Honestly, I prefer novel pertama UN sebab I lebih suka dengan cerita dari sudut pandang watak utama daripada penulis (usually, I don't prefer this). For this second novel, penulis menulis menggunakan sudut pandang orang ketiga, which I think sedikit confusing, especially with all three Tajuls tu. Sometimes, need to re-read to make sure certain scene tu from siapa.

Plot dan jalan cerita yang interesting. Terlalu banyak plot, and like the first novel, terlalu banyak watak yang berkait. Somehow not making any sense, but still work... I feel that the plot about Indah's mom should be developed lebih awal. The timing made it all seemed somehow weird. Semasa Yazid hampir berterus terang tu juga timbul cerita about Indah's mom.

I love that penulis made the main male character quite similar to the main character in "Pilihan Mama"; Tajul Razin seorang lelaki yang hormat dan sayang pada mamanya, and he would do ANYTHING for her. No other women can made his mother come second. Seriously loved that.

I found the three Tajul's way of addressing one another quite... interesting. I would prefer it if they kekalkan panggilan Abang, instead of "bro" yang somehow rude to me. It's like a way to address a friend. I can fully accept they menggunakan I and you, since I know certain family using those to address one another, even from a mother to her anak-anak. I do hate hearing that... tapi kalau diantara siblings, I can fully accept. It's a bit polite than "kau" dan "aku".

Watak yang paling I suka -- Tajul Zahim. Diam-diam berisi... I think he's the mature one in the family, tetapi jenis tak suka masuk campur and jenis tak suka bercakap. Loved his tagline... "Orang seni..." and Indah's reaction to his thoughts was pretty amusing.

I love the transition of Fahin's character. I love in the end, he saw how much his brother had suffer in order to "save" their family... and pasangan dia tu, I dah predict awal lagi. Maybe I read too many novels, so I selalu can guess who end up with who. Tapi... if I failed in my prediction, I tend to hate the book.

I suka dengan watak Safuan. He's the kind yang sangat-sangat loyal and walaupun mempunyai perwatakan lembut, he's a trusted secret-keeper. I suka dia keep everything to himself about his boss... even dengan someone close to him pun dia tak cakap. Really, really love his character. Again... his pasangan... dah expect awal. hehe

Watak-watak antagonis yang menjadi. Really like Indah's action towards them in the end. Every character in this novel was written well. Enough said...

Nothing more to say... semasa baca novel, memang dah banyak nak dikritik, but always lupa after reading the happy ending.

A very much recommended book. I heard there's gonna be a second novel. Novel jenis drama ne, I tend to avoid, so I might not beli the novel. Kalau novel berkait, I would definitely buy... like if ada novel about Tajul Zahim. I would buy it in a heartbeat.

Four stars. Minus one sebab I think ada some part tu felt sooooo long.


Sinopsis:

Angkara fitnah dan rancangan jahat emak dan kakak tiri, kehidupan bahagia Indah Halina musnah dengan sekelip mata. Dengan tiba-tiba dia menjadi gadis yang paling malang, sebatang kara dan tidak punya apa-apa.

Dalam kemelut kepayahan, rupanya Tuhan masih menyayanginya apabila dia mendapat perhatian dari seorang wanita kaya dan terhormat, Dato’ Safiya. Tanpa sebarang alasan, Indah Halina mendapat tempat teristimewa dalam hati wanita itu, lalu diberi kasih sayang dan kemewahan bagaikan anak sendiri.

Di rumah banglo itu, bermulanya kisah cinta dongeng di antara Indah Halina gadis kampung yang tidak punya apa-apa dengan Tajul Razin, si dia yang punya segalanya. Perhubungan yang mulanya dingin bertukar menjadi sangat indah apabila dalam hati penuh dengan bunga-bunga segar berbau harum.

“Kalau layan abang mengantuk, tapi kalau fasal kucing laju aje cakap. Dengan kucing boleh kata rindu, dengan abang tak kata pun?”- Tajul Razin

Dilema cinta bermula apabila adik si jejaka, Tajul Fahin juga menagih cinta pada gadis yang sama. Kemunculan semula bekas tunang Indah Halina dan si gadis serba sempurna Ilyana makin merumitkan keadaan. Sikap ayah dan pakatan musuh juga membuatkan Indah Halina tersepit untuk membuat keputusan yang terpaksa…

“Errr… Abang Zen, kalau Indah jadi adik perempuan abang selama-lamanya boleh, kan?” – Indah Halina

“Kenapa sebut adik perempuan aje? Tak ada impian jadi isteri Abang Zen ke? Abang selalu berangan-angan suatu hari nanti Indah akan jadi suri hidup. Tak sama ke angan kita?” – Tajul Razin


View all my reviews

Friday, January 2, 2015

Pilihan Mama by Umie Nadzimah

Pilihan MamaPilihan Mama by Umie Nadzimah
My rating: 5 of 5 stars

Pilihan Mama merupakan one of novels keluaran penerbitan Kaki Novel ynag terawal I beli. I memang dah baca a long time ago, tetapi ada rasa nak baca lagi and review (semasa I baca the first time, I belum lagi amalkan amalan review ne).

Pilihan Mama menceritakan kisah seorang anak mama yang sangat sayang his mama; segala hajat mama dia senang saja dia penuhi... except for one. He found it hard to find menantu buat mama dia.

Sebagai seorang ibu yang understanding, Puan Mardhiah tried to avoid daripada menjodohkan anaknya. She gave him time untuk mencarikan dia menantu... but that didn't stop her from lecturing him. I found it funny setiap kali si ibu mula "berceramah" bila menuntut permintaan dia nak bermenantu.

Setelah mendengar cerita kurang baik about her son, si ibu mula mendesak Aiman untuk menerima pilihan dia. Akhirnya si anak pun bersetuju, setelah diberi masa... Then, semasa bergelar tunang, datang pula seorang wanita yang somehow dapat perhatian di lelaki yang kuat memilih ne. Dia seakan-akan lupa bahawa dia ne dah ada tunang... pilihan mama tersayang pula...

A very sweet story. I suka dengan gaya penulisan penulis. Susunan ayat teratur, dan I rasa tenang sepanjang pembacaan. Penulis menggunakan first person point of view, and bagi I, so far, the way Umie Nadzimah conveyed watak's thoughts into words was perfect. I rasa seperti benar-benar masuk dalam kepala seorang lelaki. Though, semua pun dari pandangan perempuan, so I'm not sure if it's how a guy thinks. Since watak utama merupakan seorang "anak mama", I guess memang lelaki jenis ne mempunyai hati yang lembut and sensitif. I love the fact penulis avoid from using crude words, yang somehow always happen in first person POV. She only used it semasa Aiman berdialog with his childhood friend, Fazli.

Flow cerita yang sangat smooth... terlalu banyak kebetulan, terlalu ramai watak yang berkait... but somehow it works for me.

A nice re-read.

Sinopsis:

Mama mengharapkan impiannya yang satu, memiliki menantu perempuan dan seterusnya cucu-cucu untuk segera ku tunaikan. Puas berusaha, gadis idaman masih belum di temui... payahnya untuk merasai cinta pertama. Susahnya untuk memiliki kasih sejati.

Lelah menanti, mama membuat keputusan sendiri. Pilihannya mesti dituruti. Dalam dilema, bidadariku cinta ku di depan mata, namun diri telah terikat dengan suatu janji... Haruskah aku membuat keputusan sendiri? Aku pasrah.... segalanya terserah!

Mama.... bijaknya memerhati, pandainya merasai. Adanya dia, semua dapat ku miliki..... Pilihannya... tepat sekali.

Namun.... bahtera rumahtangga mesti di uji. Tegarkah aku menghadapinya sendiri? Dengan kenangan demi kenangan yang mengulit di hati? Catatan hidup seorang lelaki bernama Muhammad Aiman... di mana kebahagiaan bersandarkan kepada... PILIHAN MAMA. Bagaimanakah kesudahannya?


View all my reviews

Suamiku, Encik Perfect 10! by Syamnuriezmil

Suamiku encik Perfect 10!Suamiku encik Perfect 10! by Syamnuriezmil
My rating: 1 of 5 stars



I bought this book a long time ago, and I put this dalam shelf novel yang I've read. I was thinking of reading this again sebab nak "revise" before movie ne keluar. Apparently, I didn't feel like I've read this novel... then I ingat, I ada baca tapi only beberapa pages sebab I pening dengan penulisannya dan I tak suka the watak. This time, I try to kuatkan hati baca sampai habis.

I really hate this book. Watak Aleeya ne tak tetap pendirian. Watak Zarief pun tak mencerminkan seorang lelaki perfect; he helped the pregnant woman with her wrong decision, he slept in the same room berdua with the girl, he left his girlfriend of five years (I know perempuan tu not a nice one, but he didn't know that), etc... Not a perfect man for me. Kalau novel ne not about Malay people, mungkin I will love this type of story.

Gaya penulisan yang memeningkan I sebab penulis tended to jumble up present dengan yang past scenes, then a lot of time, penulis wrote watak-watak's inner thoughts yang somehow repeating the dialog. Serious pening.

Maybe tujuan penulis mengetengahkan isu about rogol, anak haram and things like that untuk mendidik, but somehow it came off wrong.

First book I read in 2015, and not a good one. I don't think I'll watch the movie adaptation at all now. The story alone was not good. For me...

Sinopsis:

PERTEMUAN yang tidak terduga sewaktu penerbangan dari Heathrow, London ke KLIA, Sepang menciptakan sebuah lakonan suami isteri di antara Aleeya Azmeen dan Zarief Danial. Lakonan selama seminggu, demi menyelamatkan Aleeya Azmeen untuk berdepan dengan ibunya, Puan Yazmeen. Janji telah terpatri tetapi perasaan lain pula yang bertakhta dalam hati.

“Abang, orang kahwin pun tak pegang tangan bini dia sebegini teruk, tau! Sampai tak boleh bernyawa tangan Leeya ni.” – Aleeya Azmeen

“Peduli apa Aleeya nak cakap apa pun. Asalkan Aleeya selamat dalam pegangan abang! Abang tak kisahlah apa orang nak cakap.” – Zarief Danial

Saat itu, Syed Muzaffar, bekas kekasihnya, cuba menagih semula kasih dari Aleeya Azmeen. Konflik bertambah hebat apabila keluarga Syed Muzaffar cuba merebut anak yang dikandungkan oleh Aleeya Azmeen untuk mendapatkan harta dan kekayaan. Azura Hanim pula menjadi penghalang rasa cinta Zarief Danial terhadap Aleeya Azmeen.
Aleeya Azmeen menjadi keliru apabila terpaksa memilih di antara cinta terhadap Syed Muzaffar ataupun Zarief Danial.

“Aleeya dah jumpa ke lelaki perfect 10 tu?” – Zarief Danial

“Dah, tapi dia milik orang,” – Aleeya Azmeen

Siapakah yang layak menjadi suami paling sempurna buat Aleeya Azmeen? Adakah Syed Muzaffar ataupun Zarief Danial? Adakah Aleeya akan memperoleh cinta dari Encik Perfect 10, seperti mana yang dia harapkan?


View all my reviews

Tuesday, December 30, 2014

I'm Mrs. Kertu by Danisyarahmat

I'm Mrs. KertuI'm Mrs. Kertu by Danisyarahmat
My rating: 5 of 5 stars



I'm Mrs. Kertu (IMK) merupakan novel pertama Danisyarahmat and the first book by her yang I read. I heard somewhere that novel beliau yang ke-dua is good, so I took the liberty of searching into the detail of the author. I prefer to read her first novel before I baca the second one.

IMK is a decent novel. I don't really like the title (I tend to complain when it comes to title buku yang contrast dengan main bahasa buku)... I know this novel dah lama di pasaran; saw it a lot of times when I pergi bookshop, but I tak tertarik dengan novel ne, if based solely on title... and why ramai yang menggunakan perkataan "kertu", instead of "tua"? If coming from Ainul's own thoughts or dialog, it's kinda okay, but coming from the mother-in-law, I feel it's weird. The first time I dengar perkataan "kertu" ne... I think it was coming from Aznil in "Akademi Fantasia". I'm not even sure if it's a word. For a title, however, memang catchy. I complained about the English bit, not the kertu part. I just wonder...

Anyways, on with isi novel...

Ainul Mardhiah -- semasa zaman remajanya, dia telah kehilangan parents tersayang dan "dipaksa" menamatkan zaman bujangnya... which leads to her happiness, of course. I like her character, however, I didn't really like the fact that dia seakan-akan lupa dengan statusnya as a wife and how much her husband had changed her life; nampak macam ungrateful person when she was confident that their marriage would end. Somehow it's realistic... I might acted the same way kalau terpaksa kahwin dengan orang tua. I did like her towards the end though.

Adam Yusuf -- He was 38 when he married Ainul (I think)... So my image memang image lelaki berumur. It was really unsettling. I should be expecting this just by seeing the title, tapi I still rasa icky. Jodoh memang tak mengenal usia, but still... Anyways, perwatakan Adam Yusuf seemed like a 20+ years old, and the name pun somehow "muda"... but it works. I like tahap kesabaran dia menunggu his wife to accept him, and I love the fact that he's not easily melenting when it comes to Ainul. Serious, I like his character. However, I tend to bayangkan that he's not that old.

The issues yang diketengahkan di dalam novel ini are quite berat, actually, but the writer's writing made it somewhat ringan sebab I tak rasa terbawa-bawa bila membaca. I don't even know if it's a good or bad things...

There were so many plots for a 434-pages-book. For instance, the development in relationship between Ainul and Adam Yusuf. Then there's Ainul's ambition to become a doctor, the rape mystery, etc... The plots were great, tapi penceritaannya seem to be lacking -- macam laju sangat pace cerita ne. Belum sempat I feel the sadness after scene hitam tu, somehow I was brought to a different scene...

I don't know if I read too many books, tapi somehow, I dapat agak every relationship yang bakal menjadi, including Hafiz and his to-be-bride. No element of surprise there, but the story still worked.

Penulisan yang superb, just that penulis seemed to rush things quite a lot. Sometimes, penulis tended to repeat stuff. Not a big problem there... just something to highlight. The story was written in a first person point of view... I accepted this for quite sometime, but I still found it weird when the person described herself, especially when dia described herself which ended up her memuji diri sendiri... and penulis would insert things like, "perasan pulak aku" or something like that. I don't quite like that...

My review pun somehow ada repetition... but luckily, it's not to be printed. :P

Despite the negative thoughts, I still like this novel. 4.5 stars... but since goodreads takde 0.5, round it off to 5 stars. I will definitely read her next novel.

Sinopsis:

Ainul Mardhiah – Keindahan zaman remajanya telah diragut, kehidupannya telah musnah gara-gara malam durjana. Dia hilang segala-galanya termasuk nilai sebuah kesucian. Takdir telah mengikat jodohnya dengan Adam Yusuf. Egonya tidak dapat menerima cinta seorang lelaki tua meski lubuk hatinya ada terdetik sayang.

Adam Yusuf – Cintanya kepada Ainul berputik pada saat pertemuan pertama. Wajah Ainul yang mirip arwah isterinya,telah kembali menggoncangkan jiwa lelakinya.

Jodoh yang ditetapkan oleh Allah sebelum langit dan lautan diciptakan-Nya telah terikat.Takdir telah menemukan mereka meski usia menjadi bandingan.

“Ain tak nak kahwin. Ain nak capai cita-cita dulu. Kalau kahwin pun bukan dengan lelaki...”

“Tua macam saya.”

“Belum cuba belum tahu Ainul. Saya ni macam kelapa tua. Makin berlemak dan manis.”

“Hmmm... lelaki tua memang miang macam ni ke?”

Menyedari getar jiwanya tidak berbalas, Adam Yusuf pergi membawa diri. Terpisah mereka antara benua. Namun pernikahan rahsia itu masih disimpan utuh. Lamaran Hafiz menerbitkan keazaman dalam jiwa Ainul Marhiah untuk menokhtahkan akad yang telah terjalin selama empat tahun.

Namun, pertemuan semula Adam Yusuf dan Ainul Mardhiah seakan-akan memudarkan rasa benci itu. Pertunangan Adam Yusuf dan Mariza membuahkan cemburunya. Adakah itu tanda sayang?

“Ainul menyesal kahwin dengan si kertu ini?”


View all my reviews

Friday, December 26, 2014

Seteguh Fayqa by Hanina Abdullah

Seteguh FayqaSeteguh Fayqa by Hanina Abdullah
My rating: 5 of 5 stars



Seteguh Fayqa (SF) is the third book by Hanina Abdullah, an author yang rapidly climbing up my favourite authors list. One of her books, the first one to be exact, is one of the books yang I suka baca berulang-kali... and I rasa this new book will be one of those books yang akan I baca lagi, dan lagi, and lagi...

SF menceritakan kisah hidup seorang anak yatim yang menjadi "sebatang kara" setelah ibunya menjadi isteri ketiga seorang Dato. Setelah menyaksikan kejadian hitam yang menimpa kawan baiknya, Fayqa "diarahkan" untuk menumpang dengan keluarga si mangsa untuk memastikan keselamatan dirinya. Di sana, hidup Fayqa started to get more colourful, especially when Dzariff was in the picture.

Jalan cerita yang refreshing in my eyes. I sangat suka how it flowed from start to finish... bermula dari peristiwa dimana Dzahim kena attack. The storyline developed from there; Fayqa mendapat sebuah keluarga yang mengingatkan dia kepada kehidupannya semasa arwah papanya masih ada, they later found out that Fayqa masih ada ibu, then we berkenalan dengan keluarga tirinya yang baik-baik, adik Dzariff, Dzalia pula bertemu jodoh dengan abang tiri Fayqa, then Fayqa dipinang oleh Dzariff... The story developed quite nicely... and I did not expect about Dzureen’s jodoh.

Tema cerita for Hanina Abdullah’s third novel is about pihak ketiga. I really do hate cinta tiga segi, however, that’s not really the case here. Di sini, pihak ketiga merupakan seorang perempuan perfect yang perasan and live in her delusional world. Kadang-kadang terdetik rasa kasihan with this character sebab dia dah menyimpan perasaan kepada lelaki ne for years... however, rasa kasihan bertukar menjadi menyampah bila dia kacau the guy yang sudah menjadi suami orang. Like penulis, kes orang ketiga ne happened di sekeliling hidup I and I really, really hated seeing that! Sometimes, dalam hidup berpasangan ne, the couple kedua-duanya committed to each other, but pihak ketiga yang merosakkan/mencacatkan kebahagiaan tu. Usually, one of these two is not aware of the third person’s bad intentions... So, don’t take things easy even when you rasa confident that your guy/girl and yourself takkan screw your relationship. This novel is very useful untuk panduan benda-benda macam ne.

I suka all watak-watak dalam novel ne... namely kesemua ahli keluarga Haji Dzulqarnain dan Dato Ishaq (except Khairul Izzati).

Dzariff – seorang businessman yang berperwatakan seperti general. Sebagai abang yang sulung dan seorang pemilik perusahaan, Dzariff tended to decide things for others, especially when it comes to adik-adiknya... and when Fayqa came into his life; she shared the "burden". Loved Dzariff’s transition from a cranky single oldest brother of five into a very responsible husband... but sakit hati I dia tak ambil serious about his wife’s instinct. Dzariff was such a workaholic to even notice that another girl sedang cuba mengambil perhatiannya as he only saw her as another workaholic person.

Fayqa – She was probably the youngest in this novel (or Dzahim, I’m not sure) but she seemed to be the matured one of the whole bunch. I liked her strong will in life...

Dzariff and Fayqa – seriously romantic couple! This couple made refrigerator looks sexy. I suka the fact that they started off as a bantering partner, then dalam diam rupanya Dzariff terjatuh cinta dengan kawan si adik. Kawan si adik pun dalam keadaan tak sedar dah fall in love dengan si general. Lepas dah jadi husband and wife, we can see that both Dzariff and Fayqa are actually into each other. Really like this couple!

Dzalia and Khairul Izwan – I was not surprised to see jodoh diantara these two. Dari awal dah I feel the chemistry. I found the cinema scene to be really sweet.

I don’t like the poligami part. I love how the author highlighted the right reason for people to apply it into their life. Keadaan Datin Raudhah, Dato Ishaq dan Puan Hafizah tu yang boleh diterima... but that’s all I’m gonna comment on this.

Novel-novel Hanina Abdullah selalu memaparkan kisah keluarga yang sangat-sangat bahagia and very supportive of each other. I suka whenever Haji Dzulqarnain started to bersuara. Seriously a PLUS whenever we read Miss Hanina Abdullah's books.

Gaya penulisan yang superb, however I rasa macam naskah ne tak diedit dengan sempurna. A lot of time, I perasan bila the penulis meant Dzariff, she typed in Dzahim instead, and vice versa. I guess nama adik-beradik tu yang membuatkan penulis, or editor confused. Dzariff, Dzehan, Dzalia, Dzureen, Dzahim... Confusing kan. Brilliant choice of name, but this can make the writer confused, I guess... and I rasa penulis put in too much panggilan untuk Fayqa Lara Lyana (Faye, Pekah, Apek, Lara, etc) and sometimes I rasa penulis tak consistent dengan panggilan-panggilan ne. I guess these are the only thing I complained when I read this novel

Really want to write more tapi macam dah panjang sangat... All in all, I really, really loved this novel. The ending was brilliant! Definitely one of my favourite novel. 5 stars!!

Sinopsis:

FAYQA LARA LYANA, gadis yang mempunyai latar belakang yang misteri, tersadai di rumah kawan baiknya kerana terlibat dalam peristiwa hitam yang menimpa kawan baiknya, Dzahim. Hidup di bawah satu bumbung dengan keluarga Haji Dzulqarnain yang ceria dan penyayang membuatkan dia terasa kehilangan keluarganya sendiri.

Dzariff, si abang yang sentiasa berprasangka negatif tentang Fayqa menjadikan hidupnya lintang-pukang. Dzariff ataupun digelar sebagai jeneral sengal sering mengganggu hidupnya dengan arahan dan aksi yang tidak masuk akal. Fayqa yang teguh dapat bertahan dengan sikap sengal si abang.

“Why is it that my reproductive part always become your point of attack?” - DZARIFF

“Sorry. Mulut awak tak ada insurans.” - FAYQA

Jodoh datang tanpa dirancang. Fayqa tidak sangka si jeneral sengal rupa-rupanya ada hati terhadapnya. Bercinta? Jauh sekali. Atas nasihat ibunya, Fayqa menerima lamaran yang tiba-tiba hadir. Lalu bermulalah kehidupan yang manis namun tetap­­ tidak dapat lari daripada dugaan yang melanda.

“Saya tak sebut nama sesiapa pun. Saya tak tuduh sesiapa pun. Yang saya nampak, awak yang beria-ia hendak lindungi orang itu. Kenapa?” - FAYQA

“Faye, can you hear what you are saying? Inilah sebabnya abang suruh Faye move on. Sekarang Faye curiga pula dengan abang, tuduh abang nak lindungi orang tu. Faye nampak tak negativity breeds more negativity.” - DZARIFF

Fayqa yang naif, tidak pandai cemburu, tidak pandai bersangka buruk. Namun apabila satu peristiwa hitam menimpanya, dia sedar dia perlu bertindak. Berserah? Tidak sama sekali apabila kebahagiaan rumah tangganya menjadi taruhan. Akal digunakan untuk mengelakkan sebuah kehancuran.

Apabila orang tua berikan nasihat supaya banyak bersabar selepas berkahwin, dia tidak sangka hingga ke tahap ini seorang isteri perlu bersabar. Sejauh mana Fayqa dapat bertahan?


View all my reviews

Tuesday, December 23, 2014

Saat Hilang Cintamu by Acik Lana

Saat Hilang CintamuSaat Hilang Cintamu by Acik Lana
My rating: 4 of 5 stars

Another novel by Acik Lana and I read this shortly after I read "Akadku yang Terakhir"... I gotta say, I like this better.

Dari segi characters dan jalan cerita, somehow, I felt like ada Korean-typical type... I don't really watch Korean drama, tapi the last Korean drama yang I watched was about a group of guys in a popular band, and this girl acted jadi boy. I don't really remember the story tapi I feel the same vibe when I read this novel.

Saat Hilang Cintamu mengisahkan tentang seorang lelaki yang sangat-sangat popular yang terjatuh cinta pada jirannya yang, apparently, didn't even know her neighbour was a famous singer.

Dayyan Idraqi's character ne somewhat macam copy daripada watak yang sering ada pada pelakon Korea. The very few drama yang I watched always ada hero yang sama watak. They're very cold at first sebab nak nampak cool, then bila dah jatuh cinta, he became a very sweet and attentive partner. Though, I like his character after dia ditimpa kemalangan. Typically, kalau seseorang watak yang ditimpa kemalangan hingga jadi "kurang sempurna", they tend to be a grumpy and very sensitive character (and insensitive about other people's feelings). I love what author did with Raqy's character in that situation. I suka dia masih layan isteri dia dengan baik, walaupun he tried to "decide" something di belakang wife dia...

I really like watak Izzara Helina. Tapi I kinda forgot macam mana her character at the beginning. I've read this novel like a month ago... just have the time to write this review. However, I do remember her after dia dah kahwin. I love it when watak perempuan being very loyal to her husband and that's how her character is.

I like this novel sebab terlalu banyak sweetness yang ada. However, with all the gula, I do think that one of the plots tu happened kinda sudden. Like the reveal of Zarra's family yang dia tak tahu wujud...

One major goosebumps I felt semasa membaca novel ne was when I read the proposal. Totally not original and I feel like keluar dari alam pembacaan and masuk ke dalam video online yang I pernah watched ne. Serious I didn't like this part.

Other than those two things, I think everything was kinda perfect. Flow cerita and characters' development are decent and smooth. My favourite moment was when Raqy surprise wife dia masa show amal. Read this part so many times and cried every time! I really like when Zarra and Raqy being very sweet in public, pretending or not.

Despite the negative parts, I seriously love this novel and very much recommended!


Sinopsis:

Izzara Helina – Tujuh tahun hidup di negara orang, kini dia kembali dengan semangat baru. Biarpun hati masih terluka, masih tercalar, namun Izzara tetap cuba untuk berdiri teguh di negara sendiri. Tapi malang kerana ketenangan yang dicari dirosakkan oleh pertemuan dengan seorang lelaki yang tinggal di kondo sebelah. Dan ya, ini bukan jiran mithali atau juga jiran pilihan. Jiran ini jiran hantu. Jiran yang suka membuat bising dan perasan handsome!

“Muzik you adalah muzik paling buruk, paling busuk, paling gila pernah I dengar seumur hidup I. So please stop playing that stupid guitar, I nak tidur!”~ Izzara.

Dayyan Idraqi – Sudah terbiasa hidup dalam kemahsyuran dan populariti yang tinggi menggunung, ego di dada tiba-tiba saja tercalar apabila Izzara langsung tidak mengenali siapa dirinya. Dia adalah Dayyan Idraqi, penyanyi tersohor yang sudah gah mencipta nama di beberapa negara. Mana mungkin ada perempuan di sini tidak mengenali dia! Namun demi menjaga privasi, identiti sebenar disembunyikan daripada pengetahuan Izzara. Dia kini bukan lagi Dayyan Idraqi, dia muncul sebagai lelaki biasa di mata gadis itu.

Perang dingin antara mereka berlanjutan sehinggalah pada satu peringkat hati mula saling jatuh cinta. Meluah kata sayang, melamar dan berkahwin, semua itu dilakukan penuh gaya oleh Dayyan Idraqi demi memiliki Izzara sepenuhnya. Dan menjelang malam perkahwinan, satu kemalangan tidak diduga mengubah perjalanan indah antara mereka. Izzara terluka, Dayyan Idraqi sengsara, tidak ada sesiapa yang mengecap bahagia.


Antara dua pilihan, Dayyan Idraqi memilih untuk berkorban. Tapi benarkah jalan yang dipilih ini tegak dan lurus? Jika benar mengapa hati Izzara masih terluka? Dan mengapa pula jiwa sendiri masih sakit dan menderita?


View all my reviews

Wednesday, December 17, 2014

Akadku yang Terakhir by Acik Lana

Akadku Yang TerakhirAkadku Yang Terakhir by Acik Lana
My rating: 4 of 5 stars

Akadku Yang Terakhir... novel ke-enam daripada one of my favourite authors, Acik Lana. I rate this novel with less stars than Acik's previous novel. It's not that I didn't like the writing... tapi I tak suka novel about duda. I gave 5 stars for "Pelangi Cinta Buat Suami", probably sebab the wife dah passed away. I don't know... but I definitely found it hard to finish this naskah.

AYT menceritakan kisah cinta seorang pakar psikoterapi, Rania Baheera dan Irham Zahri, seorang duda yang telah berkahwin (dan bercerai) sebanyak tiga kali. I guess the kahwin-cerai part was the reason why I feel turn off in the beginning. It took me about a month to continue reading this novel after I found it to be depressing.

I guess the part that I started to really enjoy reading ialah part selepas Rania dan Irham kahwin, though... I found it somewhat weird that Rania tiba-tiba saja boleh accept Irham.

I really like Rania's character. Her watak bukan seperti typical female character. I love that she can be rational about Irham's behavior and I love kesetiaan Rania towards her husband. Her reactions and actions tend to surprise me!

I suka dengan jalan cerita dalam novel ne. Ada some part tu I rasa meleret, but the story cepat back on track.

I found the conclusion for the antagonist tu quite amusing. Senang saja rupanya nak buat dia lari dari hidup Irham.

Really hard to write review on this novel sebab I just don't like the male character for his past story. I do like the transition and development of the character.

Despite my negative thoughts, I applaud Acik Lana for her brilliant effort in creating stories. Each novel memang nampak different. Different dari segi cerita... Characters pun dah berbagai-bagai... Though, satu persamaan yang I nampak is the fact that the male characters tend to act the same after they realised that they love their girl. All those different characters menjadi lelaki yang romantik, attentive and sweet.

With that said, I actually nak bagi 3.5 stars, tapi takde point here, so bagi 4 la. Huhu


Sinopsis:

Tugas sebagai seorang Pakar Psikoterapi telah menemukan Rania Baheera dengan seorang duda yang tiga kali berkahwin, tiga kali bercerai tanpa sebab bernama Irham Zahri. Dan keengganan Irham Zahri untuk bekerjasama dalam setiap sesi terapi yang diatur menambahkan rasa sebal di hati Rania.

Hati yang rimas mula bergetar indah tatkala kehadiran Rania berjaya menghapus bayang-bayang silam dan menyuntik keyakinan buat dirinya. Usaha meraih kepercayaan Rania membuahkan hasil apabila cinta yang dihulur disambut penuh kasih. Dan sekali lagi lafaz akad nikah meniti di bibir Irham Zahri dengan tekad yang perkahwinan ini akan menjadi akadnya yang terakhir. Tiada lagi selepas Rania!

Tatkala dibuai keindahan menikmati alam berumah tangga, hubungan Rania dan Irham Zahri bergoncang dengan kehadiran Zalia yang menaruh dendam dan juga sikap melindungi Fazriq.

Mampukah akad yang dilafaz menjadi akad terakhir yang kekal sehingga ke hujung nyawa?

“Kerana aku mula mengerti betapa indah cintamu, Betapa agung dan tulus kasih sayangmu, Kini aku bersumpah, kau yang terakhir buatku….”


View all my reviews

Sunday, February 16, 2014

Sah, Aku Cinta Kamu! by Hezzy Azra

Sah, Aku Cinta Kamu!Sah, Aku Cinta Kamu! by Hezzy Azra
My rating: 5 of 5 stars

“Sah, Aku Cinta Kamu” (SACK) is the sixth novel by one of my favourite novelists, Hezzy Azra (HA). Sebenarnya dah habis baca novel in in a day and a half… even sempat baca for second time… tapi baru berkesempatan nak review. My obsession over The Wedding Breaker took most of my free time. :P

Anyways, back to the subject… For an avid fan of her novels, memang I sentiasa anticipate her newborn baby. I love the fact that HA sentiasa menghidupkan watak-watak di dalam dunia yang telah direka. Ever since “Melodi Kasih”, I rasa sangat connected dengan watak-watak rekaan HA sampai I “kenal” sangat dengan watak-watak yang pernah ada dalam her past novels. When you read her novel, you rasa berdebar nak tengok siapa yang akan buat special appearance. I said the same thing before… Sounds like a broken record.

With that said, however, this time, kaitan tu memang berkait rapat la sebab peneraju utama dalam SACK merupakan salah seorang “heroes” dalam novel HA yang ketiga. Hero yang “kalah” dengan hero “sebenar”…

SACK menceritakan kesinambungan kisah Raif Imran yang memainkan peranan penting di dalam novel “Aku Pilih dia” (APD), tapi I tak consider this novel a sequel. Not really… I anggap novel ini seperti novel-novel HA yang previous; each novels HA are separated and yet they’re connected. You’ll get what I mean if you read all of her novels.

Raif Imran kena portray sebagai seorang yang suka berdampingan dengan perempuan… He is not a playboy though, tetapi seorang lelaki yang terlalu “hormat” pada perempuan, and likes to make them feel special. At least, that’s how I see him. Budi bicara dia semanis gula bila bersama kaum hawa sampai ada yang “perasan” dengan layanan istimewa dia. Di antara semua kawan perempuan dia ne, Irdina Jasmin (Idin), was the only girl yang dia bawa balik jumpa parents dia without reasons, i.e. majlis or the day being hari raya.

Idin merupakan satu-satunya anak kepada Yasmin, seorang janda yang diceraikan oleh suaminya sejak Idin masih kecil. Sejak dulu lagi, kedua anak beranak ini were very close and acted very much seperti sahabat. I sangat suka dengan hubungan ini kerana jarang sekali novel memaparkan keakraban seorang ibu dengan anak perempuan. Ada, tapi I jarang nampak. The fact that Yasmin was a single mother, made it real sebab I know some girlfriends yang membesar with only a mother to support them and they are very, very close with the mother. Idin bekerja in a car company dalam bahagian Human Resource, I think (dah lupa), and at the same time, dia ada menjalankan business online. I feel very close to her character sebab I’m also an online seller.

Pertemuan demi pertemuan di hospital telah menyebabkan hubungan terjalin di antara Idin dan Raif… tetapi status hubungan itu masih kurang jelas. Bagi Raif Imran, dia selesa dengan Idin; di antara semua perempuan yang didampinginya, Idin merupakan yang paling istimewa… Bagi Idin pula, dia merasakan there’s something between them tapi dia tak berani nak buat assumption, lebih-lebih lagi when she observed the fact Raif masih berhubung dengan perempuan-perempuan lain yang he tended to call “dear”. Unlike perempuan-perempuan perasan tu, Idin berpijak di bumi yang nyata… and dia ne masih ada rasa self-conscious.

Satu tragedi telah menyatukan mereka dengan ikatan perkahwinan; tragedi yang meninggalkan bekas di bahagian belakang Idin. Perkahwinan ini pula direncanakan berlangsung shortly after Raif dilanda masalah kewangan. However, dengan desakan daripada parents dia, dan nasihat daripada abang dan kakak ipar kesayangan, Raif decided to consent. I love how much Raif tended to lean on Ian’s advice on everything.

“Raif, saya bertemu jodoh dengan Ian melalui awak. Mungkin jodoh awak dengan Idin melalui Ian. Perancangan ALLAH sentiasa yang terbaik. Berlapang dada dengan ketentuan Ilahi. A piece of advice from your sis in law” – Loved this part and I’m quite in agreement!

I love the fact that this marriage is an arranged marriage, and I like the fact that both parties didn’t feel obligated to go on with it. Plus, hati dia pun mula menerima kenyataan that he actually do have feelings for the girl. In the lady’s part, dia memang dah ada feeling, tetapi menanti kenyataan daripada si lelaki.

I suka dengan perjalanan mereka sebelum berkahwin. The preparation, and Raif’s stand of not being in the same room alone with her before the marriage. Setelah melangsungkan perkahwinan, these couple hidup dengan bahagia, no drama and tak ada unsur terpaksa, eventhough the marriage initially diatur oleh keluarga. I love the fact that bahagian belakang Idin became Raif’s most favorite spot to kiss. Made me melt everytime he did that! I also love the fact that they kekalkan their endearments for one another… also, I found it interesting that they bahaskan diri “saya” when they’re not happy. Really love this couple!

Setelah kehilangan ibu tersayang, Idin started to abaikan suami dan anaknya. I have mixed feelings about her condition. In one hand, I understand how she feels… on the other, I hate that she let her grief got out of control. However, I love that this made her start berhijab. One thing led to another, kesetiaan suami dipersoalkan…

I thought the watak antagonis ne would be Mayza… color me surprise to find her redha dengan jodoh Raif. What a sensible kind of lady… Semasa “Yang” Raif, Melissa, decided to letak jawatan, I have a haunch that the new secretary would be the problem and apparently, I was right! Really hate the character… however, I love how Raif dealt with her in the end.

Gaya penulisan HA never cease to amaze me. The last time I read her novel, I found myself think exactly the same as I’m thinking right now. Gaya penulisan yang sangat professional. The only time penulis menggunakan bahasa yang “santai” (but, tak really santai pun) adalah semasa beliau menulis dialog. Terdapat banyak perkataan yang jarang ada semasa membaca novel lain… Currently, I bought and read novel-novel dari penulis baru. Sangat jauh gaya penulisan mereka, if compared to penulis “veteran” ini. In terms of idea, maybe penulis-penulis baru yang lebih creative, but in term of writing, belum ada yang setanding dengan penulis lama. This is, however, just my personal opinion.

Penggunaan bahasa Inggeris yang “almost” perfect. Selalunya I said perfect sebab I didn’t see anything wrong… tapi this time, I terdetect some grammatical errors. Tak banyak and not really “nampak”, but still ada la… I salahkan editor! haha... Anyways, I always thought that HA knows when to add English in her writing. She doesn't have the urge to letak kesemua dialog in English.

Dari segi plot and watak, like always, based on reality. Pertemuan dalam elevator ne I’m not sure if it’s cliché, but it worked. Then somewhat ada a bit of “kahwin paksa”, with different take on the subject… Climax of the novel would be the way couple ne handled their troubled marriage. I love the fact that Raif knew his wife that well! A very interesting and amazing ride indeed.

As always, I love the fact that HA did her homework about the issues and the professions yang she created for her characters. Ada pengisian dalam aturcara kerja, perjalanan projek, pembelian barang-barang untuk perniagaan online, also dijelaskan dengan lebih lanjut about the investment thingy, etc... If you see her "I nak projek ini menjadi", it will not stop there. I guess HA did kajian about everything. :)

In this novel, couples from the first novel, Ahmad Fariq and Zahara Inas made their special appearances as two of the investors involved dalam investment Raif… and mereka turut terjebak dalam masalah yang dihadapinya. Then, we get to see Emir Hadhri and Raina from “Semerah Red Velvet” bersama-sama dengan baby mereka! Also, the obvious, we get to see Ian Redza and Johana yang melalui saat-saat happy with their own baby… I love “living” in HA’s world!

All in all, a very amazing piece of work by Hezzy Azra. I hope to see more. A very much recommend read!


Sinopsis:

HANYA dengan senyuman nakal milik Raif Imran, sekeping hati Irdina sudah tertawan. Mereka berkenalan dan akhirnya menjadi teman. Namun terdetik di hati Irdina, siapa dia jika dibandingkan dengan gadis-gadis lain di mata pemuda itu? Jadi teman wanita pun masih 50-50. Jauh sekali kalau hendak diikat sebagai tunang.

Irdina Jasmin - “Hari ni dia jemput aku. Entah esok lusa dia jemput siapa pula. Pada aku, ditinggalkan keretanya. Tapi siapa pula gadis yang dipanggil ‘dear’ itu?”

Pada Raif, Irdina teman paling istimewa. Tapi dia perlukan sedikit masa. Ada banyak perancangan di benaknya sebelum menyunting si dia sebagai suri hidupnya.

Raif Imran – “Yang saya tahu, lamaran itu membolehkan saya jadi suami awak… dan awak jadi isteri saya dalam tempoh tiga bulan dari sekarang.”

Satu tragedi telah mendekatkan dua hati ini. Akhirnya mereka bergelar suami isteri. Rumah tangga yang indah dilalui dengan kasih sayang. Namun tiba-tiba, sesuatu membadai hubungan mereka. Kesetiaan dan cinta Raif dipersoalkan satu per satu.

Raif buntu. Bagaimana dia mahu meraih semula kepercayaan si isteri? Irdina pula semakin membeku. Benarkah suaminya bermain kayu tiga? Antara mereka terpaksa memendam rindu kerana fitnah dan salah sangka.


View all my reviews

Wednesday, January 29, 2014

Rahsia Hati by Azimah Lily

Rahsia HatiRahsia Hati by Azimah Lily
My rating: 4 of 5 stars

Rahsia Hati merupakan novel pertama from Azimah Lily yang I baca and apparently, ne novel dia yang kedua. I took time baca review pembaca-pembaca lain tetapi semuanya bukan seperti yang I dah jangka. Apparently, ramai yang berikan 3 stars and mostly commented that kisah Halina and Melissa tu sama seperti kisah dalam drama Korea.

First of all, I tak watch drama Korea yang dimaksudkan, and I'm not really a fan of Korean drama... so dimata I memang semua plotline yang ada dalam novel ne sangat2 baru. This is probably the first novel yang I baca mempunyai watak perempuan yang aggressive seperti Dania.

Tengku Dania Dahlia merupakan seorang jutawan Malaysia yang mempunyai bad history. Dia kehilangan ibubapanya semasa dia masih kecil dan sedari dia kecil tu, dia found out that parents dia kena bunuh, bukan terlibat dalam kemalangan seperti yang diberitahu. Janji Dania sejak tu adalah (1) membongkarkan kisah di sebalik kematian parents dia and (2) akan menjaga dan melindungi satu-satunya adik lelakinya, Tengku Daniel Darius.

Ada terlalu ramai watak yang ada in this novel, and I suka pada each and every character. Especially watak Dania. I love that she's kind, and at the same time, dia ne seorang yang sangat tegas, berani, aggressive, sarcastic, loyar buruk dan sangat2 pandai membalas kata2 orang.

What I like about this novel is the fact that orang2 jahat selalu dapat di"kalah"kan oleh Dania. She can predict what people would do based on the situation at a particular time or act.

The only problem that I have with this novel is the writing style... Bahasa dia I think terlalu formal, especially part dialogues. Most of it sounded very wrong... Ada repetition here and there. Penggunaan Bahasa Inggeris yang salah in most sentences...

Nevertheless, an enjoyable novel to read. Much recommended. :)

I might just hunt for her previous novel.


Sinopsis:

Jika itu dugaan untukku, aku pasrah. Aku akan tempuhi semuanya dengan reda. Akan aku lindungi orang yang aku sayangi.

“Dalam usia muda, dia memegang jawatan Pengarah Urusan Global Bersatu. Dia juga merupakan nadi penggerak Global Bersatu sehingga Global Bersatu tersenarai sebagai antara sepuluh syarikat gergasi yang berjaya dan setaraf dengan syarikat gergasi lain di dunia. Dania juga pernah jadi cover majalah Dewan Perniagaan. Kau tahu tak majalah tu hanya akan menyiarkan berita tentang usahawan yang berjaya di Malaysia?”

TENGKU DANIA DAHLIA – Sebut sahaja namanya, semua akan terpegun. Kekayaannya menjadi sebutan. Keayuannya digilai sang jejaka. Namun dia menyimpan sebuah rahsia. Rahsia yang membuka kepada sebuah pintu kedukaan...

Setelah kepergian mama dan papanya dalam nahas yang dirancang, TENGKU DANIA DAHLIA bertekad habis-habisan melindungi satu-satunya adiknya, Tengku Daniel Darius.

“Papa... Mama... Lia janji selagi Lia bernafas, Lia akan jaga dan lindungi Daniel.”

Demi menjaga status, TENGKU DANIA DAHLIA ditunangkan tanpa rela oleh atuknya dengan HAIRI AZWAN. Bagai buku bertemu ruas, mereka sama-sama keras kepala, sama-sama angkuh.

“Perempuan macam kau tak layak menjadi isteri aku. Dasar perempuan pisau cukur. Kau hanya nak kikis harta aku. Aku benci perempuan macam kau.” - HAIRI AZWAN

“Aiii... Jika nak dibandingkan di antara harta aku dan harta kau, harta aku banyak lagi. Sepuluh kali ganda banyak daripada kau. Perasan lebih.” - TENGKU DANIA DAHLIA

Tapi orang kata, jangan terlalu membenci nanti lama-lama... jadi sayang. Ya. Akhirnya itulah yang berlaku!

Walau malu mengaku, mereka sebenarnya sama-sama sayang. Dalam diam-diam, ketegasan dan sikap terlalu melindungi TENGKU DANIA DAHLIA, si wanita korporat yang pandai bertumbuk meleburkan hati batu HAIRI AZWAN, si kaki perempuan.

Tapi kenapa TENGKU DANIA DAHLIA seolah-olah jual mahal? Apakah rahsia di sebalik penolakan lamaran HAIRI AZWAN? Apa benar benci yang dipamerkan? Atau hanya sekadar benci... tapi sayang?

Bocorkan rahsia ini dalam RAHSIA HATI.


View all my reviews

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews