Sunday, November 10, 2013

Awak Suka Saya Tak? By Melur Jelita

Awak Suka Saya Tak?Awak Suka Saya Tak? by Melur Jelita
My rating: 2 of 5 stars

Alhamdulillah!! Habis juga novel ne. I'm close to abandon this novel sebab I memang dah tak ada hati nak habiskan... However, nak diabandon, rasa macam sayang sebab I beli mahal. Sekarang ne ada rasa nak jual... rasa nak beri kat orang pun ada... As long as novel ne takde depat mata I.

Awak Suka Saya Tak? ne kena recommend oleh seseorang from goodreads... She recommended novel from Melur Jelita la... and I memang suka when people recommended novels to me. So, after kena recommend, I searched her first novel which is ASST? I went to the local bookstore and when I got the novel, I remembered that I have read the sinopsis before and I pernah pegang juga but letak balik sebab novel ne tebal. I don't mind novel tebal -- Novel Harry Potter yang paling tebal pun I pernah habiskan dalam masa 3 hari -- tetapi I cuma akan beli novel tebal from the author I know, or if novel tu didramakan atau bila ada orang yang recommend. So, for this novel, I decided to read sebab ada yang recommend and sebab ratings kat ASST? is very high.

Hmmm... I really don't know what to say. For me, novel ne can attract me with the storyline. Plot yang ada memang somewhat different dari yang biasa I read. However, I found myself annoyed dari awal sampai akhir ayat.

I've read novel yang ditulis dengan ayat-ayat sempoi, and usually I tried to habiskan novel tu and found myself warming up to the writing style. Tapi for this novel, sampai dah nak habis pun, I still belum dapat menyesuaikan diri dengan style Melur Jelita. I really do feel annoyed with penulis' writing style. I don't know how to explain it. For sure, I memang benci dengan her rendition of actions, like "sob sob sob" "he he he"... all those things membuatkan I takde feel sedih. One minute I nak feel, then the next, I rasa nak marah sebab kena spoiled dengan those words. Kan lebih baik if the author explained something like "dia menangis" daripada menggunakan "sob sob sob" di dalam dialog. Those words typically digunakan untuk informal writing... for a published novel, na uh...

Watak-watak di dalam novel... I rasa, potensi for I menyukai watak utama lelaki memang ada KALAU dia did all those things he did and said kepada WIFE dia. I don't know la... For someone yang suka lecture pasal Islam, I really can't see him acted macam Hilman. There are few scenes di mana penulis insinuated that Hilman dan Intan ada berdua saja di dalam sebuah bilik, and then I said to myself "hmm... cakap macam apa, then berdua di dalam bilik macam apa?" tapi I overlook sebab I thought I missed something. Maybe ada pembantu ke apa with them masa tu... and then Hilman mentioned somewhere yang he and Intan ada berdua saja di dalam bilik and he still tak buat apa2... and I went, "ooh... okay. Betul la mereka aje yang ada dalam bilik tu" and I went back not understanding this Hilman character. Hilman suka flirt with Intan. That, I don't like.......

Okay, I memang open-minded when I read romantic novels. I don't mind sangat aksi daring yang penulis create. However, when the character dilihatkan seperti seorang yang perfect; baik tingkah laku, seorang Muslim yang peka dengan ajaran ugama... I expected him to act with batas. Yes, Hilman menjaga kelakuannya... tetapi I tak rasa dia jaga pertuturannya dan penglihatannya.

Hilman menunjukkan gatalnya even before Intan menjadi tunangannya and after tu, he became much worse with his flirting. Again, I say if watak lelaki yang biasa2 saja, I wouldn't mind, but not one yang selalu "ceramah" ne. I particularly don't like him acting seperti Intan tu hak dia lepas mereka bertunang sebab I think Intan masih hak parents dia.

The contradictory membuatkan I rasa Hilman nampak fake. I guess this is why it's better to read streotype Malay novel yang bertemakan kahwin paksa. At least mereka tu dah suami isteri, nak buat apa pun, nampak tak sopan untuk readers pun, readers like me don't feel blegh.

Intan pulak... I basically tak suka dia. Keras kepala and terlalu banyak assumption and kritikan. I guess, semua social critiques tu dari kacamata penulis, tetapi I found myself sangat annoyed with kritikannya, especially with adat perkahwinan. Memang adat tu tak wajib untuk dilaksanakan, tetapi bagi seorang yang mampu (lebih-lebih lagi ianya merupakan niat seorang ibu), I rasa tak salah... kalau yang rasanya bertentangan dengan agama, baru la wajib ditentang. I also found her view about the hantaran -- part kasut and al-Quran tu -- somewhat irrelevant. It's like saying... okay... kasut (yang baru) tu tak sepatutnya ditempatkan sama tinggi dengan al-Quran, tetapi jam berjenama and all those hantaran yang entah apa-apa jenamanya tak apa la ya (seriously... terlalu BANYAK brand being mentioned)... I'm not really a religious person, tetapi I memang diajar basic Islamic law and etiquette. Setahu I, yang wajib is Mas Kahwin, and yang lain tu cuma sebagai hadiah from si suami... hadiah yang lebih bagus (selain al-Quran) adalah keperluan seharian Isteri. Kasut tu merupakan salah satu keperluan, compared to others sebab, can you imagine people without alas kaki? Bukannya kasut tu diletakkan di atas dulang yang sama dengan al-Quran.

Also, I rasa payah sangat nak khatamkan naskah ne... my progression pun paling slow setakat ne, which is 4 weeks I think... Plot cerita memang potentially good, tetapi terlalu banyak bunga-bunga ditaburkan oleh penulis. Dialog pun somewhat too lengkap for my liking...

Maybe I overlook things... or maybe I'm overthinking things... But this is what I feel selepas baca novel ne. Penulis mungkin lebih dalam kefahamannya terhadap Islam, so maybe she knows more than I do about things... Segala pengajaran dalam novel ini akan I ambil and renungkan, so terima kasih atas ilmu yang disampaikan. I cuma rasa very disappointed dengan watak dan jalan cerita meleret in this novel...

Not a novel that I would recommend, tetapi sesiapa yang membaca hanya untuk membaca cerita cinta dan tak kisah dengan penulisan, I say they would enjoy this. Also, kudos kepada penulis sebab terapkan banyak pengajaran. 1 star for plot, and another for pengajaran yang diselitkan.

Sinopsis:

Kisah kasih sayang di antara Hilman Yong kacukan Korea – American – Cina dan Intan Zulaikha. Mereka sangat berbeza tetapi kerana perbezaan itulah mereka berjodoh. Malangnya, kesampaiankah jodoh mereka apabila Hilman Yong seorang yang baru mengenali Islam lebih mencintai Islam dari Intan Zulaikha yang sememangnya dilahirkan Islam dari keturunan lagi berselisih faham kerana ego seorang Intan.

Muncul pula Damien Yong yang sentiasa menyesakkan dada Intan Zulaikha dengan aksinya yang daring, sexy, nakal dan menggoda. Intan terpaksa bersabar dengan Damien semata-mata untuk mendapatkan semula Hilmannya…seorang hamba Allah yang penuh kesabaran dan kesopanan.

Hilmanku…sifuku…kekasihku…Kembalilah…

” Saya tak pernah tinggalkan awak. Walaupun awak jauh, saya dapat melihat awak. Walaupun awak jauh, saya dapat merasa kehadiran awak. Walau pun awak jauh, saya dapat mendengar awak. Saya sentiasa di sisi awak. Awak sentiasa di sisi saya, di sini…” Hilman Yong

” Don’t worry, I won’t kiss you. Saya tak cium sembarangan gadis. Saya tak ada selera dengan gadis biadab dan sombong seperti awak. Cik Zulaikha….saya nampak kehampaan di wajah awak. You really want me to kiss you. I can feel it. I can see it. From your eyes… your lips. Tetapi seperti saya cakap tadi, saya tak selera dengan orang biadab. Ciuman saya tidak semurah itu. Hanya untuk gadis yang bertuah dan terpilih saja.” Damien Yong

” Saya akui saya gembira bersama Mr Damien..saya tak boleh menyembunyikan perasaan saya……tetapi perasaan saya terhadap Mr Damien sepertimana kita bersentuhan di malam itu. Boleh saling melihat, saling bersentuh, saling bercium…..tetapi hanya di dinding kaca….ada batas dan sekatan. Yang tidak boleh dipecahkan……walau cuba dipecahkan…pasti kita akan cedera..ditusuk atau dihiris . Itulah Islam. Yang menjaga maruah dan kesucian sesuatu hubungan. Hanya hubungan halal yang boleh melenyapkannya.” Intan Zulaikha


View all my reviews

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews