Wednesday, January 29, 2014

Rahsia Hati by Azimah Lily

Rahsia HatiRahsia Hati by Azimah Lily
My rating: 4 of 5 stars

Rahsia Hati merupakan novel pertama from Azimah Lily yang I baca and apparently, ne novel dia yang kedua. I took time baca review pembaca-pembaca lain tetapi semuanya bukan seperti yang I dah jangka. Apparently, ramai yang berikan 3 stars and mostly commented that kisah Halina and Melissa tu sama seperti kisah dalam drama Korea.

First of all, I tak watch drama Korea yang dimaksudkan, and I'm not really a fan of Korean drama... so dimata I memang semua plotline yang ada dalam novel ne sangat2 baru. This is probably the first novel yang I baca mempunyai watak perempuan yang aggressive seperti Dania.

Tengku Dania Dahlia merupakan seorang jutawan Malaysia yang mempunyai bad history. Dia kehilangan ibubapanya semasa dia masih kecil dan sedari dia kecil tu, dia found out that parents dia kena bunuh, bukan terlibat dalam kemalangan seperti yang diberitahu. Janji Dania sejak tu adalah (1) membongkarkan kisah di sebalik kematian parents dia and (2) akan menjaga dan melindungi satu-satunya adik lelakinya, Tengku Daniel Darius.

Ada terlalu ramai watak yang ada in this novel, and I suka pada each and every character. Especially watak Dania. I love that she's kind, and at the same time, dia ne seorang yang sangat tegas, berani, aggressive, sarcastic, loyar buruk dan sangat2 pandai membalas kata2 orang.

What I like about this novel is the fact that orang2 jahat selalu dapat di"kalah"kan oleh Dania. She can predict what people would do based on the situation at a particular time or act.

The only problem that I have with this novel is the writing style... Bahasa dia I think terlalu formal, especially part dialogues. Most of it sounded very wrong... Ada repetition here and there. Penggunaan Bahasa Inggeris yang salah in most sentences...

Nevertheless, an enjoyable novel to read. Much recommended. :)

I might just hunt for her previous novel.


Sinopsis:

Jika itu dugaan untukku, aku pasrah. Aku akan tempuhi semuanya dengan reda. Akan aku lindungi orang yang aku sayangi.

“Dalam usia muda, dia memegang jawatan Pengarah Urusan Global Bersatu. Dia juga merupakan nadi penggerak Global Bersatu sehingga Global Bersatu tersenarai sebagai antara sepuluh syarikat gergasi yang berjaya dan setaraf dengan syarikat gergasi lain di dunia. Dania juga pernah jadi cover majalah Dewan Perniagaan. Kau tahu tak majalah tu hanya akan menyiarkan berita tentang usahawan yang berjaya di Malaysia?”

TENGKU DANIA DAHLIA – Sebut sahaja namanya, semua akan terpegun. Kekayaannya menjadi sebutan. Keayuannya digilai sang jejaka. Namun dia menyimpan sebuah rahsia. Rahsia yang membuka kepada sebuah pintu kedukaan...

Setelah kepergian mama dan papanya dalam nahas yang dirancang, TENGKU DANIA DAHLIA bertekad habis-habisan melindungi satu-satunya adiknya, Tengku Daniel Darius.

“Papa... Mama... Lia janji selagi Lia bernafas, Lia akan jaga dan lindungi Daniel.”

Demi menjaga status, TENGKU DANIA DAHLIA ditunangkan tanpa rela oleh atuknya dengan HAIRI AZWAN. Bagai buku bertemu ruas, mereka sama-sama keras kepala, sama-sama angkuh.

“Perempuan macam kau tak layak menjadi isteri aku. Dasar perempuan pisau cukur. Kau hanya nak kikis harta aku. Aku benci perempuan macam kau.” - HAIRI AZWAN

“Aiii... Jika nak dibandingkan di antara harta aku dan harta kau, harta aku banyak lagi. Sepuluh kali ganda banyak daripada kau. Perasan lebih.” - TENGKU DANIA DAHLIA

Tapi orang kata, jangan terlalu membenci nanti lama-lama... jadi sayang. Ya. Akhirnya itulah yang berlaku!

Walau malu mengaku, mereka sebenarnya sama-sama sayang. Dalam diam-diam, ketegasan dan sikap terlalu melindungi TENGKU DANIA DAHLIA, si wanita korporat yang pandai bertumbuk meleburkan hati batu HAIRI AZWAN, si kaki perempuan.

Tapi kenapa TENGKU DANIA DAHLIA seolah-olah jual mahal? Apakah rahsia di sebalik penolakan lamaran HAIRI AZWAN? Apa benar benci yang dipamerkan? Atau hanya sekadar benci... tapi sayang?

Bocorkan rahsia ini dalam RAHSIA HATI.


View all my reviews

Sunday, January 19, 2014

Pabila Romeo Vs Juliet by E-Man Sufi

Pabila Romeo Vs JulietPabila Romeo Vs Juliet by E-Man Sufi
My rating: 5 of 5 stars

"Pabila Romeo vs Juliet" merupakan novel ke-empat E-Man Sufi. Novel yang membawa kita semula ke dunia penulis yang dicipta dan dikenalkan pada tahun 2011 -- dunia di mana hidupnya watak Uwais, Hannah, Wafeen, Rayyan, Mastura dan Jebat. Timelinenya, however, turned back before "Suami yang Ku Benci".

Pabila Romeo vs Juliet menceritakan kisah cinta satu pasangan yang telah ditunangkan oleh keluarga mereka. Peneraju utamanya, Ayyad Zahari is a close friend of Uwais and Rayyan dari zaman sekolah lagi and he is, apparently, Uwais' best man semasa dia kahwin. Parents dia dah carikan dia jodoh semasa dia masih kecil lagi... jodohnya merupakan anak kepada pengetua sekolahnya, Awatif Sulaiman.

Jalan cerita yang not too complicated. Flow cerita tu very smooth and I don't feel sampai nak cekik sesiapa. Kalau ada pun, maybe si Romeo yang pandai "menipu" tu... I don't particularly enjoy reading the story semasa zaman sekolah, tapi still readable.

Ayyad aka Manja aka Romeo is a player. He knew that he's engaged to Awatif and he knew that Awatif was not aware of that fact. I dah rasa yang dia ne memang ada perasaan towards Awatif when he did all those bad things he did at her. Dia buat semua tu sebab nak perhatian daripada tunangnya tu... and when he found that Awatif selalu minta tunjuk ajar daripada Uwais, he became jealous. Very obvious. Out of all of E-man Sufi's male characters, I like him the least la, but still likable especially the part dia sayangkan kucing tu and part dia hormatkan orang-orang tua, walaupun some of them dia treated macam tu bersebab. I particularly like his interaction with Mak Cik Sari.

Awatif is bacially the female version of Uwais, tapi less cheeky la. Sangat sesuai dengan profession dia sebagai Kaunselor sebab dia tau macam mana nak dapatkan/menyampaikan sesuatu dengan cara yang paling halus sekali. I like the parts semasa dia marahkan Ayyad, dia akan baca majalah dan menggunakan artikel/iklan yang ada untuk menegur suaminya dengan cara sindiran. I also like how she deals with Laila... The negative thing about Awatif is the fact that she hates cats. I tak suka dia benci sampai melampau macam tu... I know someone yang fobia dengan cats and I seriously don't like that. I understand, but I still don't like it...

Suka sangat dengan kehadiran watak-watak dari previous novels E-man Sufi. Heard that ini pengakhir siri Suami yang Ku Benci ne, tapi kalau penulis still want to continue dengan watak-watak yang lain, I rasa akan diterima dengan baik. I memang tak boleh terima novel sambungan yang menceritakan kisah pasangan yang sama from the existing novel (like Ombak Rindu/Adam & Hawa), tapi novel yang berkait2 seperti ini memang favourite I... I suka "lihat" kehidupan pasangan from novel yang dah ada ne selepas dah happy2, tapi kalau nak mengikutkan semula drama mereka, sorry... tak interested. I prefer to see new couple, new conflict, old couple, side characters...

Mak Cik Sari is the best! Dah banyak bahasa omputih yang dia kutip eh?

Dari segi penulisan, I think I dah selesa dengan E-Man Sufi's writing. So I tak ada rasa anything wrong. Ada la some parts tu ada English error sikit and macam ada ayat songsang... Nevertheless, superb in my eyes.

A very much recommended novel :)

Sinopsis:

Sinopsis:

Awatif, pengawas sekolah merangkap anak pengetua itu tidak pernah tahu bahawa seorang pelajar tingkatan enam yang sering datang lewat ke sekolah, pernah ditangkap merokok olehnya rupa-rupanya tunangannya sejak kecil.

Ayyad, si romeo yang sudah lama tahu akan hakikat itu pelik dengan Awatif yang tidak pernah tertarik dengan ketampanannya sebagaimana pelajar-pelajar perempuan lain.

“Awatif... Kau kalau syok kat aku cakap ajalah... Tak payah buat-buat cerita aku campak kucing pula... Cakap ajalah terus terang... Abang Ayyad... Sudikah jadi Romeo dalam hati saya… Please! Please! Hari-hari saya terkenangkan Abang Ayyad tau... Makan tak kenyang, mandi tak basah... Dah macam Juliet yang rindukan Romeonya, tolonglah bercinta dengan saya.”-Ayyad Zahari

“Lelaki perasan! Tak kuasa saya nak jadi Juliet awak!” –Awatif Sulaiman

Masa berlalu, mendewasakan kedua-duanya. Ayyad ke Australia, Awatif di Malaysia. Ayyad pulang ke Malaysia, Awatif pula terbang ke Jordan. Namun tidak pernah watak pembulinya itu dilupakan. Balik sahaja ke tanah air...

“Atif sebenarnya dah lama jadi tunang orang...” - Khadijah, umi Awatif.

“Errr… Atif kenal ke? Siapa tunang Atif tu?” – Awatif

“Abang Ayyad kaulah.” – Khadijah, umi Awatif.

“Oh My Allah! Dia ke tunang aku? Tidak!” -Awatif

Ayyad yang pancitkan tayar basikalnya... Ayyad yang pernah baling kucing kepadanya waktu keluar tandas... Ayyad yang letak gam dalam kasut sekolahnya... ialah tunangannya!

Macam mana mereka nak hidup bersama kalau seorang takut kucing, seorang suka kucing? Macam mana nak jadi Romeo dan Juliet kalau seorang pencinta mi kari dan seorang lagi benci mi kari?

Dapatkah serasi dipupuk pabila Romeo VS dengan Juliet?


View all my reviews

Saturday, January 11, 2014

Kisah Naz dan Khaalish by Hanina Abdullah

Kisah Naz dan KhaalishKisah Naz dan Khaalish by Hanina Abdullah
My rating: 4 of 5 stars

Novel "Kisah Naz dan Khaalish" is novel kedua penulis Hanina Abdullah. Terdapat banyak persamaan di antara novel pertama dan keduanya ne. However, unlike novel "Projek Memikat Suami", this novel didn't leave me fully-satisfied. I've started reading this novel early December last year, I think but baru recently I khatam. My reading terganggu at the beginning... maybe sebab I rasa annoyed dengan aksi kejar mengejar diantara kedua2 watak utama. Maybe juga, sebab I rasa annoyed disebabkan persamaan character watak utama perempuan dengan Nawwal Husna (from novel penulis yang pertama)... bukan tak suka dengan character2 ne. I just thought how sama those two characters are. So many terms yang mengingatkan I kepada Una (for example, kutu rayau) and these thoughts menyebabkan I rasa terganggu membaca novel ne. Maybe juga sebab I rasa terganggu dengan nama watak2 sebab Naz ne macam nama lelaki. Khaalish pulak, I always bayangkan watak perempuan sebab I have a friend bernama Khaalisha... huhu. Also, the ending is somewhat ambiguous. Will get back to that...

Kisah Naz dan Khaalish tells a story about a guy who met a girl and falls at first sight. Unbeknownst to the guy, perempuan tu sebenarnya adalah tunangan olok-oloknya. Dijadikan cerita pendek -- the guy likes a girl, mother tak suka, mother carikan jodoh "olok2", ditunangkan, girlfriend hilang, tunang dah jadi tapi got busted, the tunang olok2 lari meninggalkan Malaysia, tunang jumpa tunang, tunang jatuh cinta, tunang resist, in love, kahwin, girlfriend lama muncul semula, marriage got conflict, kebenaran terbongkar, happily ever after...

I suka dengan plot cerita novel ne. Somewhat typical tapi unusual jugak at the same time. Terdapat unsur kahwin terpaksa, tapi not really la sebab memang kedua2 belah pihak tu green light. Setelah lama berusaha untuk memikat Nazrahani Idora (Naz), Zaim Khaalish (Khaalish) akhirnya berjaya juga mengikat Naz dengan ikatan perkahwinan yang diadakan secara tergesa2.

I like penulis' view on marriage. It's not a game; once dah bergelar isteri, watak perempuannya tahu dengan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri.

I suka pada watak Zaim Khaalish. Pada mulanya, I really thought that penulis is being nonsense sebab seorang playboy boleh terjatuh hati dengan hanya sekali pandang. Jatuh dia tu, bukan main parah lagi. However, towards the end, I can see why. A very nice twist about the past story with the ex. Selalunya, lelaki ne pasrah je kalau kena attack oleh pejabat agama. However, Zaim Khaalish felt different about this. I can see juga that when he loves a girl, dia memang sayang habis, tapi ada juga batasannya. Very smart kind of guy.

I also like watak perempuannya, Naz. Pada mulanya, I tak berapa suka sebab dia berhati batu tu LAMA sangat. I understand dia sakit dengan apa yang menimpanya, tapi I don't like dia menafikan perasaan dia towards Khaalish. However, dekat2 before hari perkahwinan mereka, I dah mula suka dengan Naz sebab at last dia menyerah kalah dengan perasaan dia. I like that very much.

Another watak2 yang I sangat suka -- parents Khaalish, Tan Sri Kamaruzzaman dan Puan Sri Frieda. Puan Sri Frieda mempunyai perwatakan seperti Nyonya Mansoor... Tapi a much kinder one la, probably sebab Naz has said something right to her sebab tu "nampak" Naz tu menantu yang sesuai. Puan Sri ne seorang yang sangat tegas, tapi very protective towards those yang dia sayang. However, dia macam tak kisah sangat sampaikan dia "tak sedar" yang perbuatannya telah menyebabkan seorang perempuan jatuh... I like the scene semasa dia "attack" abang ipar Naz, then I like that she gave her lectures kepada Naz yang mana semuanya adalah ajaran yang betul. Di sebalik ketegasan Puan Sri Frieda, I like that Tan Sri can make her look somewhat "manja" seperti nama timangan si suami untuk si Nyonya Mansoor. Seriously like this character. :)

About the ending... I rasa the ending tu ada tak menceritakan apa yang terjadi pada si ex. Cerita tentang kakak si Naz pun ter"cut" begitu saja. I guess, when Khaalish said, "tak baik masuk campur hal rumah tangga orang"... penulis meant for us not to "masuk campur" jugak kot. Cerita si kakak boleh dijadikan another novel *hint hint to penulis* kot. lol

Sebuan novel yang I recommend! Must read!

Sinopsis:

PERTUNANGAN empat tahun dulu memberi impak yang sangat besar dalam kehidupan Nazrahani Idora dan Zaim Khaalish. Walaupun Naz sudah bergelar status tunangan lelaki itu, namun dia tidak pernah bertemu muka dengannya. Khaalish pula tidak pernah ingin mengetahui tentang perempuan itu, yang difikirkannya hanyalah Ilsa.

Naz cuba melupakan peristiwa itu dengan membawa diri, merantau serata dunia. Namun kenapa Allah temukan dia semula dengan lelaki itu?

Dek jatuh hati dengan tunang ‘teknikal’nya, Zaim Khaalish sanggup terbang ke merata pelosok alam untuk menjejak si dia.

“Encik Zaim Khaalish, awak jangan nak merepek. Tunang amende? Empat tahun tak ambil pusing, jumpa di Bali pun awak tak kenal saya, you dare to say that we are still engaged?”

“Empat tahun ke lapan tahun, saya tak peduli. Technically, we are still engaged.”

“Technically? Technically?!”

Semenjak itu, entah kenapa, Khaalish asyik mencari dan terus menjejaki Naz. Di mana saja Naz berada, dia pasti akan ada di situ. Naz pula, mulut saja kata tak suka, tapi sebenarnya hati suka kerana kehadiran Khaalish di sisi selalu mengubat rasa sunyi dan rindu…

Reham: “Huh, pengecut! Nutter! Apa erti hidup jika kita takut nak kejar kebahagiaan? Kalaupun gagal, sekurang-kurangnya awak sudah mencuba dan boleh reda dengan ketentuan Tuhan. Kebahagiaan datang mengetuk di pintu awak, tapi awak yang takut hendak buka.”

Nazrahani Idora: “Reham, awak tak tahu, empat tahun lalu, teruk saya cuba bangun semula, bina keyakinan diri, bina hidup yang baru, di mana tak ada lagi lelaki yang boleh buat saya rasa tak ada nilai diri. Kalau saya cuba sekali lagi dengan dia, dan... dan... gagal… Saya rasa saya takkan mampu bangun sekali lagi.”


View all my reviews

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews